Prvi put sam probala slance u Bosni. Tamo gdje sam ja odrasla nije ih bilo, zbog toga im nadjenuh ime “bosanske kifle”
Sastojci
1 kg brašna tip 550
2 kocke kvasca
600 ml mlakog mlijeka
2 žlice šećera
1 1/2 žlica soli
1 1/2 dl ulja
2 žlice octa
Premaz
5 žlica brašna
1 1/2 žlice soli
1 žlica skroba
vode po potrebi
ulje za premazivanje
Priprema
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati šećer i 3 kašike brašna te kratko promiješati i ostaviti da se dize desetak minuta.
U brašno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se diže.
Kad se tijesto naraslo i udvostručilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo diže.
Nakon toga od tijesta odkidati manje količine tijesta i oblikovati loptice.
Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dižu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni.
Zamijesiti preljev od brašna, skroba, soli i vode tijesto malo gušće os tijesta za palačinke.
Nakon 7 minuta pečenja izvaditi kifle, i kašikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se još peku.
Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pećnicu da jos malo porumene.
Kifle se ne smiju predugo peći, jer ce u protivnom biti tvrde.
Izvaditi iz pećnice i prekriti ih krpom desetak minuta.
izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar