Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


srijeda, 24. veljače 2016.

AKO IMATE BILO KOJI OD OVIH SIMPTOMA,ONDA PRESTANITE JESTI GLUTEN ODMAH(MOŽDA ĆETE IMATI CELIJAKIJU)

z.jpg.png.png

Celijakija je autoimuna poremećaj u kojem je pojedinac preosjetljivi na Gluten- proteina koji se nalaze u žitaricama, kao što su raž, ječam i pšenica. Prema statističkim podacima, oko 1% američke populacije pati od celijakije.
Kada ljudi koji su gluten netolerantnih konzumiraju hranu koja sadrži gluten, imuni sistem reaguje tako što izaziva oštećenja tankog crijeva. To može dovesti do dijareje, nadutost, bol u trbuhu i umor.

Postoje različite genske mutacije koje pokreću celijakije. Ali, samo 2-3% ljudi koji imaju ove mutacije zapravo razvoj ovog stanja.

Vodeći istraživač Dr. Elena F. Verdu Instituta Digestive Health Research na McMaster University u Kanadi, i njene kolege, ispitali kako imuni odgovor na gluten varira s različitim populacijama gut bakterija u miševa sa glutena preosjetljivosti.

Rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Pathology.

Klica-free miševi pokazuju znake celijakije je odgovor na gluten

Istraživači su analizirali tri grupe miševa koji su izrazili gen poznat kao DQ8, koji se također nalazi u ljude i čini ih genetski skloni na gluten netolerancije.

Brzi činjenice o celijakije

Oko 83% američke populacije s celijakijom se dijagnosticira ili pogrešna dijagnoza s drugim zdravstvenim uvjetima
Bez glutena ishrana je jedini tretman za celijakiju
O 5-22% osoba sa celijakijom imaju srodnika s dijagnozom bolesti.
Svaka grupa miševa modela su imali različite gut microbiomes. Jedna grupa je bila klica bez, drugi je bio čist specifičnih patogena-free (SPF), što znači da njihova gut microbiomes bili slobodni od Proteobacteria- grupa gram-negativnih bakterija-i oportunističke patogene.



Konačna grupe bili su miševi s konvencionalnim SPF, što znači da je posedovala širok spektar gut bakterija, uključujući i protozoa patogena (oportunističke patogene) kao što su Staphylococcus, Streptococcus i Helicobacter.

Svaka grupa miševa bila izložena na gluten. Rezultati su pokazali da klica-free miševa povećao nivo intraepitelne limfocita (IELs) u crijevima. Aktiviranje i reprodukcija IELs je primarni pokazatelj celijakije. S druge strane, nije bilo povećane razine IEL u čistom SPF miševa.

Osim toga, u miševa klica-free je također napomenuti višu stopu smrti ćelije u liniji gastrointestinalnog trakta, poznat kao enterocytes, uz anatomske promjene u malom strukture koje oblažu tanko crijevo, pod nazivom resice.

Istraživački tim je takođe ukazao na razvoj antitijela kao odgovor na komponente glutena tzv gliadin- u klica bez grupa miševa. Osim toga, ovi miševi su pokazali T-ćelija reakcije specifične za ovu komponentu.
Osim toga, istraživači su otkrili da gluten-inducirane imunološkog odgovora su zaustavljeni u čistom SPF miševa u odnosu na miševe klica-free. Međutim, to nije bio slučaj kada su čiste SPF miševa s obzirom enteroadherent Escherichia coli iz pacijenta s celijakijom.

Povećanje Proteobacteria pogoršala gluten-inducirana patologije

Prema istraživačima, miševi s konvencionalnim SPD pokazao veću patologije gluten-inducirane u odnosu na čišćenje SPF miševa, pa su odlučili da istraži da li prisustvo Proteobacteria, kao što su Escherichia i Helicobacter, ima neki utjecaj.

Konvencionalni SPF miševa koji su dobili antibiotik pod nazivom vankomicin povećati prisutnost Proteobacteria iskusni lošiji gluten-inducirana patologije. Također, istraživači su otkrili da povećanje nivoa IELs.

“Ove studije pokazuju da poremećaj ranog mikroba kolonizacije u životu i indukciju dysbiosis (mikrobiološkog neravnoteže unutar tijela), karakteriše povećanje Proteobacteria, poboljšava ozbiljnost glutena izazvane reakcije kod miševa genetski predisponiranih na gluten osjetljivosti”, kaže dr Verdu , dodajući:

“Ono što je važno, naši podaci tvrde da su prepoznali porast prevalencije celijakije u opštoj populaciji u proteklih 50 godina mogao da se vozi, barem u dijelu, do poremećaja u crijevnih mikroba ekologije. Specifična terapija mikrobiota na bazi može pomoći u prevenciji ili liječenje celijakije u ispitanika s umjerenim genetski rizik. ”

Međutim, dr Robin G. Lorenz sa Univerziteta Alabama u Birmingham iskazani u uvodniku koji se odnose na studije da prisustvo Proteobacteria ima značajan utjecaj na patologiju celijakiju, ali to ne znači da Proteobacteria su uzrok ovog poremećaja . Preciznije, Proteobacteria stimulišu imuni odgovor na gluten ili giladin.

Nema komentara:

Objavi komentar