Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


petak, 26. veljače 2016.

Bosanske kifle ili slanci

Bosanske kifle ili slanci

Prvi put sam probala slance u Bosni. Tamo gdje sam ja odrasla nije ih bilo, zbog toga im nadjenuh ime “bosanske kifle”

Sastojci
1 kg brašna tip 550
2 kocke kvasca
600 ml mlakog mlijeka
2 žlice šećera
1 1/2 žlica soli
1 1/2 dl ulja
2 žlice octa
Premaz
5 žlica brašna
1 1/2 žlice soli
1 žlica skroba
vode po potrebi
ulje za premazivanje

Priprema
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati šećer i 3 kašike brašna te kratko promiješati i ostaviti da se dize desetak minuta.

U brašno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se diže.

Kad se tijesto naraslo i udvostručilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo diže.

Nakon toga od tijesta odkidati manje količine tijesta i oblikovati loptice.



Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.

Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dižu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni.

Zamijesiti preljev od brašna, skroba, soli i vode tijesto malo gušće os tijesta za palačinke.

Nakon 7 minuta pečenja izvaditi kifle, i kašikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se još peku.

Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pećnicu da jos malo porumene.
Kifle se ne smiju predugo peći, jer ce u protivnom biti tvrde.

Izvaditi iz pećnice i prekriti ih krpom desetak minuta.

izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar