Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


srijeda, 30. prosinca 2015.

Evo nekoliko trikova kako da se „odljutite“ od ljute paprike


Neretko ćete čuti da je ljuta paprika jedan od naboljih prirodnih lekova i da pomaže u izlečenju mnogoh bolesti. Takođe upotreba iste se podrazumeva u raznim kuvanim jelima zbog svog specifičnog ukusa ali ljuta paprika ponekad može biti i previše ljuta. Evo nekoliko saveta kako da rešite taj problem ako do njega dođe.

Zašto je ljuta paprika ustvari ljuta: Za osećaj da nam usta gore i da stašno peku, kada pojedemo ljutu papriku, kriv je kapsaicin. Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte.

Kako da ljuta paprika prestane da peče: Ako ste zagrizli veoma ljutu papričicu i ne prija vam njen pikantni ukus, postoji nekoliko načina kako da se odljutite. Prvo i osnovno rešenje je da popijete čašu hladnog mleka. Ovim potezom osećag ljutog će brže proći jer će kazein iz mlek sapratia kapsaicin i skida ga sa sluzokože usta.

Ako ste  rukama dirali ljute delove feferona, običnim pranjem ruku nećete ništa postići. Pre nego što ruke operete, natrljajte ih jestivim uljem ili puterom, a potom ruke dobro operate uz pomoć sapuna ili deterženta. Osećaj ljutine i toplote se mogu umiriti i hlađenjem ledenim oblogama u slučaju da je kapsacin došao do vaših očiju.

Ove namirnice će vam pomoći u rešavanju "ljutog problema":

Mlečni proizvodi: Mleko, pavlaka, sir pomažu u neutralisanju kapsacina.

Jestivo ulje: Stavite kašiku ulja u usta, promućkajte i ispljunite. U slučaju da vam je ovo mučno probajte sa medom ili kikiriki puterom.



Kisela hrana: Limun, paradajz, limeta takođe pomažu u neutralisanju kapsacina iz usta.

Kabasta hrana: Pirinač, hleb, krompir ponašaju se poput sunđera i upijaju višak kapsacina. Ako se odlučite na ovaj izbor treba da znate da njime nećete neutralisati ljutinu nego prečiti njeno pogoršavanje.

Nema komentara:

Objavi komentar