Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


srijeda, 30. prosinca 2015.

ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA


cokoladna-torta

Tako mi je drago da mogu sa vama podijeliti ovaj recept, jer ova torta je definitivno najbolja čokoladna torta koju sam ikada probala. Osim mene svi oni koji su je probali komentirali su sa velikim oduševljenjem. Što se tiče ukusa mogu reći da je lagana i da se topi u ustima, kako kreme tako i biskvit sa kojim sam posebno zadovoljna. Već sada sam odlučila da ću za kćerkin prvi rođendan praviti tortu na kat sa tičinom, a ova čokoladna torta će mi obavezno ići kao donja. Biskvite sam pekla u tepsiji promjera 23 x 33 cm, jer sam ih koristila za dekoraciju kutije za cipele, a ako se peče u okruglom kalupu promjera 26 cm dobije se visoka torta. Kada želite dobiti višu tortu, količinu sastojaka povećate za pola.

SASTOJCI KLIKNITE NA SLIKU ISPOD AKO ZELITE DA POGLEDATE VIDEO O PRIPREMI TORTE

BISKVIT:
8 jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa
½ vrećice praška za pecivo
prstohvat soli za bjelanjke
ČOKOLADNA KREMA:
1 l mlijeka
4 vrećice pudinga od čokolade
150 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
250 g margarina
OSTALO:
500 ml šlaga
300 g marmelade po želji (marelica, šipak)
SOČNI KAKAO BISKVIT

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Žumanjke dobro izraditi sa šećerom dok ne bude pjenasto.
3. Lagano dodavati brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
4. Na kraju lagano kuhačom umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka, kojem ste prilikom izrade dodali prstohvat soli.

tamni-snijeg

5. Pošto sam biskvit pekla u pravokutnoj tepsiji kojoj se ne mogu odvajati stranice, dole sam stavila masni papir za pečenje, te salila biskvit. Ako budete pekli u okruglom kalupu biskvit će vam izgledati ljepše (urednije – ravnije). Možete koristiti i ovu tehniku. U veću tepsiju na dno stavite masni papir i na njega samo obruč od kalupa (bez dna), koji ne mažete s ničim već samo salijete biskvit. Nakon pečenja kada se malo ohladi prođete sa nožem po rubu obruča da odvojite biskvit.
6. Biskvit pečete na 170 stupnjeva oko 35 minuta.

čokoladni biskvit

7. Kada biskvit budete rezali možete ga rezati na 3–4 dijela ovisi koliko vam je biskvit debeo, odnosno u kakvom kalupu ste ga pekli.

rezane kore

IZRADA ČOKOLADNE KREME

1. Izdvojite 3 dcl mlijeka koje ćete dobro izmiješati sa pudingom i šećerom da ne bude grudvica.
2. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte umućeni puding i šećer koji dobro skuhate.
3. Kada je kuhano puding skolonite sa vatre i ubacite izlomljenu čokoladu, koju miješate dok se ne istopi.

kuhanje biskvita



4. Zatim sve dobro izraditi mikserom da se povežu sastojci.
5. Ostavite kremu hladiti, povremeno promiješajte da se ne uhvati kožica.
6. Kada je krema hladna treba dodati izrađeni margarin i izmiješati da se sastojci dobro povežu.

krema sa čokoladom

OVAKO SE SLAŽE ČOKOLADNA TORTA

1. Biskvit – tanko premazati marmeladom – čokoladna krema – izrađeni šlag

slojevi-na-torti
2. Biskvit (koji treba malo pritisnuti da se kreme povežu) – marmelada – krema – šlag
3. Tako treba ponavljati dok imate biskvita i krema, a slaganje završite sa biskvitom koji možete par minuta pritisnuti sa nekom tepsijom da se torta izravna.

desert sa čokoladom

4. Dekoracija ide po želji, a odlična je za prekrivanje tičinom.

SAVJETI KAKO DA VAM ČOKOLADNA TORTA BUDE ŠTO BOLJA:
1. Preporučujem da prvo napravite čokoladnu kremu, jer se ona mora hladiti.
2. Marmelada može biti po želji, ali bolje je kada je malo kiselkastija.
3. Ako želite sa ovim receptom možete napraviti i jednostavnu tortu na kat.

Jedva čekam da čujem koliko vam se sviđa ova torta, pa ako stignete obavezno mi se javite u komentarima.

Nema komentara:

Objavi komentar