Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

AŠURE



Asure se priprema na deseti DAN muharrema ja PREMA svojim fadiletima donosi nimet u kuću. U njega se moze staviti OD 7 učinite 77 artikala, PREMA vlastitom izboru, Ali pripazite DA Broj Bude neparan. Obicaj JE da se Podijeli komsiluku i rodbini. Navest cemo vima OD namirnica koje mozete stavit u OVO mubarek jelo:

ZITARICE: jecam, ZOB, pšenica, ovas, grah, Riza, lebledbija. Ove namirnice treba kuhati svaku zasebno i nakon ispiranja dodavati zbiru artikala u glavnoj posudi.

Voće: limun, Jagode, Maline, kupine, ribizle, smokve, breskve, kajsije, sljive, grožđe, jabuke, kruske, dunje, banane, ananas, Bostan, karpuza, borovnice, narance. Svježe izrezano voce direktno dodavati u masu Koja se kuha.
Povrće: slatka tikva, mrkva, krompir Isjeckati na Kockice, skuhati sa malo šećera i sastaviti bez vode u kojoj se kuhalo.
ZACINI: karanfilic, cimert, nana, popis lovorov .... Sjemenke: Orah, ljesnik, bedem, kikiriki, oljustene, pecene sjemenke, tikve i suncokreta, pistacije, pinoli. Suho voce: smokve, grozdjice, sljive, kajsije, Hurme, Murve, kruske, oskoruse ... šećer, med, Mrvica Soli, malo slatka BSG Soka OD Ruze.



U pet litara vode postepeno dodavati namirnice koje ste prethodno odabrali i pripremili. Ne stavljate kolicinski mnogo, jer ih ima kvantitativno dovoljno. Kuhati na tihoj vatri i prema potrebi dodavati vrucu vodu. Kada se ohladi. Nasipati u posude u kojima ce se dijeliti. Neka vas Allah,dz.s., opskrbi iz svojih riznica i neka nase domove i nase duse ispuni nimetom, a zahmet u sevap upise. Amin.


SABINA HRNJIĆ

Nema komentara:

Objavi komentar