
Zaista mi je drago da vam mogu predstaviti ovu tortu koja je pobrala fantastične reakcije. Obavezno ju upisujem na listu za dječije rođendane, jer je odlična i za posebne prilike. Vjerovatno ćete primjetiti da u nju ide dosta sastojaka koji ju uvrštavaju među skuplje torte, ali zato i jeste tako posebna.Zahvaljujem se dragoj Aleksandri koja mi je u komentarima za Čokoladni kolač ostavila ovaj recept sa njenom preporukom. Inače ona Grčku kraljicu priprema u četvrtastom kalupu 35 X 25 cm, a ja sam koristila okrugli kalup od 26 cm, tako da možete birati kako vam odgovara. Aleksandra preporučuje čokoladu nasjeckati na krupnije komadiće da dobijemo lijepši presjek, sviđa mi se njen prijedlog, mada sam ja odrezala komad torte na dijelu gdje se to ne primjeti toliko. Pošto je torta dosta čvrsta, možete ju čak obložiti tičinom, jer me često pitate koje torte preporučujem kada se pripremate za rođendane i sl…
SASTOJCI
- KORE:
- 20 bjelanjaka
- 20 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 8 žlica mljevenih lješnjaka
- FIL:
- 20 žumanjaka
- 20 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 1 l mlijeka
- 500 gr margarina
- 250 gr šećera u prahu
- 300 gr lomljenog Plazma keksa
- 300 gr Milka čokolade sa jagodom
- 100 gr lješnjaka
- dekorcija po želji
PRIPREMA KORA SA LJEŠNJACIMA
1. 5 bjelanjaka izradite mikserom i čim postanu čvrsti postepeno dodavajte 5 žlica šećera.
2. Dodajte 2 žlice brašna i 2 žlice mljevenih lješnjaka, te lagano sve umiješajte.

3. Ulijte pripremljenu smijesu u kalup postavljen masnim papirom ( moj kalup je 26 cm).

4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok lagano ne porumeni.


3. Ulijte pripremljenu smijesu u kalup postavljen masnim papirom ( moj kalup je 26 cm).

4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok lagano ne porumeni.
PRIPREMA FILA SA ČOKOLADOM I KEKSOM
1. Umutite žumanjke, šećer, brašno i malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na laganijoj vatri dok ne postane gusto.
3. Ostavite da se ohladi.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na laganijoj vatri dok ne postane gusto.
3. Ostavite da se ohladi.

4. Dodajte margarin sobne temperature koji ste predhodno izradili sa šećerom u prahu.


5. Umiješajte kuhačom lomljenu Plazmu, mljevene lješnjake, isjeckanu čokoladu, bitno je da je fil sasvim ohlađen da ne topi čokoladu.


SLAGANJE
1. Kora.

2. Fil

3. Kora.

4. Fil.

5. Kora.

6. Fil.

7. Kora.

8. Možete ukrasiti po želji, mada sam ja cijelu tortu premazala sa šlagom i rubove prelila sa otopljenom i rashlađenom čokoladom, gore sam posipala šarene mrvice.


Nema komentara:
Objavi komentar