Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


petak, 20. studenoga 2015.

Kuvani đevrek

djevrek

SASTOJCI ZA TESTO

500 g brašna
250 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca
kašičica šećera
ravna kašičica soli
3 kašike ulja

i još

3 – 4 kašike šećera
1 l vode (manje-više)
100-150 g susama



PRIPREMA

U činiju za mešanje stavite sve suve sastojke za testo, promešajte pa dodajte ulje i vodu i zamesite testo. Ostavite ga da naraste pa ga premesite.

U plitku, a veću šerpu na dno stavite šećera toliko da prekrije dno i karamelizujte ga, a onda dodajte litar vode tj. onoliko da u šerpi bude 5-6 cm tečnosti.

Kada voda proključa, a karamel se otopi, krenite da pravite đevreke tj. prvo pripremite dva pleha obložena papirom za pečenje i krpu koju ste posuli susamom. Uzimajte po malo testa, bušite prstom kroz sredinu pa onda rukama tanjite testo u krug i spuštajte đevreke u vodu da se kuvaju 2 minuta, zatim ih vadite na krpu sa susamom, sa obe strane uvaljajte u susam i ređajte u pleh za pečenje.

Đevreke pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C na nivoima 2 i 4 (ako pečete oba pleha odjednom), na programu toplog vazduha oko 30 minuta tj. dok fino ne porumene.



Napomena

Ako volite žilaviji đevrek duže ga kuvajte.

Nema komentara:

Objavi komentar