
Sastojci
1 kocka kvasca rave koncerna 40 g.
550 g. brasna
2,5 dl. mlijeka
5 zumanjaka
100 g. šećera
na vrh kasikice Soli
1 vanilija šećer
100 g. maslaca
1 Kas. Ruma
Korica OD cijelog limuna
7 dl. ulja
za Pošip
1 vanilija šećer
po potrebi šećer u prahu
punjenje po zelji odprilike treba 100 g.
Priprema
1.
Od Kockice kvasca, pola kasike brasna, 1 kasikica šećera (da odvojimo OD onih 100 g. Šećera) i 1,5 dl. toplog mlijeka (za mlijeko isto odvojimo OD onih 2,5 dl), umutiti smjesu, ja pustiti na toplom da se Kvas Digne.
2.
U meduvremenu, u jednu zdijelicu stavimo zumanjke, šećer, sol, mlijeko preostalo znaci 1 dl ruma, limunovu koricu, ja vanilija šećer, dobro promjesamo pjenjacom i stavimo na vatru tek toliko da se ugrije, da Bude toplo, NE vruce.
3.
U brašno dodati, nadosli Kvasac, ugrijanu smjesu OD jaja, ja istopljeni maslac topli. Nikako vruć.
Ako mjesate Sve da u metalnoj zdijeli, Kao ja :) Onda na jednoj ringli ugrijete ja zdijelu obrnuto, PRIJE Nego pocmete Sve. Zatim normalno dodajete u toplu zdijelu Sve sastojke.
Normalno da moze IU Bilo kojoj, ja govorim KAKO ja :) ako JE PLASTIČNA NE grijatiii.
4.
Mutiti mikserom sa nastavcima za tijesto.
Sve DOK SE NE tijesto pocme odvajati OD zdijele.
Tijesto JE mekano, Sada malo pobrasniti Samo utrljati zdijele u kojoj SMO miksali ja rukom zamjesite u jednu kuglu.
5.
Razvaljati tijesto odmah, NE dize se.
Na 1-1,5 cm debljine.
Praviti OBLIK krafni casom BSG modlicom za krafne.
6.
Tijesto redati na malo pobrasnjenu radnu povrsinu, prekriti toplom krpom.
Pustiti da se dize 30-40 Minuta.
Obavezno JE da JE prostorija u kojoj pripremamo krafne topla.
7.
Zagrijati ulje na najjacu temperaturu.
Zatim smanjiti na malo manje Nego upola, KAKO SMO poceli. Sacekati Minutu-Dva pa prziti krafne.
Kod Mene JE Bilo 10 na pocetku je przila Sam Ih na broj 4.
Paziti Samo DOK SE krafne prze da se NE dodiruju.
8.
Ove krafne przimo onako kako smo ih redali na radnu povrsinu, znaci nema okretanja prvo pa u ulje i ne idu pod poklopac dok se prze.
Cim dobiju dole lijepu boju okrenemo jednom, gotove vadimo na papir, da upije viska ulja, kada se sve isprze, uspricamo sa strane pekmez po zelji ili vanilija kremu ili nutellu :) kako volite.
Posuti odozgo mjesavinom secera u prahu i vanilije secera.
9.
Dobar tek :)
Posluživanje
Recept je iz kuharice TRADICIONALNI HRVATSKI KOLACI.
U orginalnom receptu ide 8 zumanjaka a ja sam smanjila na 5 i taman je :) samo tak.
Meni je izaslo ravno 20 krafni. Ali to sve zavisi od velicine case ili modlice. Moja modlica je sirine 8 cm.
Nema komentara:
Objavi komentar