Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


petak, 20. studenoga 2015.

Gala torta



Fina, kremasta torta sa lješnjacima i čokoladom, za sve prilike

 Sastojci

    Kore: (količina za 1 koru, ovako x3)
    4 bjelanjka
    6 žlica šećera
    6 žlica lješnjaka (pečenih i grubo mljevenih)
    1 žlica mljevenog PLAZMA keksa
    Fil:
    12 žutanjaka
    80 gr šlaga u prahu
    1 l mlijeka + 180 ml za šlag
    3 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja
    5 žlica brašna
    1oo gr šećera
    100 gr šećera u prahu
    125 gr maslaca
    125 gr margarina
    200 gr milka čokolade sa sjeckanim lješnjacima
    200 gr bjele milka čokolade
    150 gr plazma keksa
    1/2 l vrhnje za šlag dolcela 5+

 Priprema

    1.

    Za koru umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodati šećer i na kraju lagano umješati plazma keks i lješnjake koje smo prethodno kratko ispekli u tepsiji na 150 C i grubo samljeli ( da ostanu malo krupniji, a ne fino mljeveni)
    2.

    Peći u okruglom kalupu br 26, koji smo obložili masnim papirom, 10 - 15 min. Ovako ispeći tri kore.





Žutanjeke umutiti sa 100 gr šećera, brašnom, pudingom i 2 dcl mlijeka koje smo odvojili od 1l. Ostatak mljeka staviti da prokuha i u vrelo ukuhati umućene žutanjke, mješati dok se zgusne. Ostaviti da se malo prohladi.
4.

U fil dodati grubo usitnjen plazma keks ( izlomiti) i podjeliti na dva djela. U još topao fil, u jedan dio izlomiti čokoladu sa lješnjacima, a u drugi bjelu čokoladu. Ostaviti da se dobro ohladi.





    Posebno umutiti šlag u prahu sa 180 ml hladnog mlijeka, pa podjeliti i dodati jedan dio u fil sa lješnjacima, a drugi u fil sa bjelom čokoladom.
    6.

    Filovati, kora, žuti fil, fil sa lješnjacima, umućeno slatko vrhnje i tako do kraja.

Posluživanje

Napomena:

Torta je izuzetno bogata i zasitna, kremasta i baš pogodna za sve vrste slavlja.Čvrsta je i fino se reže. Ovog puta nisam dodavala plazma keks, ali u original receptu ide pa sam napisala.

Nema komentara:

Objavi komentar