Klikom na sliku Ispod zatvarate prozor


petak, 20. studenoga 2015.

Lisnate kifle



 Sastojci

    600g mekog brasna
    200ml jogurta
    150ml mlakog mljeka
    50ml ulja
    1 jaje
    1 vrećica suhog kvasca
    1mala kasicica sol
    200g putera ili margarina
    FIL:
    po zelji : nutela ,marmelade razne
    sir i slane kombinacije
    i jos : zumance za premazivanje i susam


Priprema

U mlako mljeko pripremiti kvasac sa  malo secera i brasna i ostavit da nadodje .


Kad nadodje kvasac pomjesati sa ostalim sastojcima i zamjesiti tjesto .



Podjeliti tjesto na 10 loptica i svaku lopticu dobro razvuci sa oklagijom.



Premazivati svaku razvucenu lopticu sa razmeksalim puterom ili margarinom  .



I redati jednu na drugu .

mozete i dva kruga po pet jufki i dobicete vise komada kifli .



Zadnju koru ne mazati vec je pobrasniti brasnom pa sve zajedno lagano razvuc oklagijom koliko moze i podjeliti na trougove ,zavisi kolike zelite da budu kifle , filovati ih .

 

Zamotati i poslagati u pleh sa pek papirom i ostaviti da odmaraju pola saata .



Zagrejati pecnicu na 200°
premazati kifle sa zumancem pred samo pecenje i posuti ih susamom ako zelite !
Pecite ih nekih 30 minuta dok ne dobiju zutu zlatkastu boju , zavisi do vase pecnice !

Napomena: ovih 10 kora mozete podjeliti na pola(po 5) i tako dobijate dva kruga ....tako ce te dobiti vise komada kifli .

Posluživanje

Kifle se mogu zamrznuti  i ne pecene ..(kao i sve drugo lisnato pecivo)

naravno prije pecenja odmrznuti ih !

Prijatno !












Nema komentara:

Objavi komentar