
S obzirom da je sezona jabukama, vjerujem da je i vama palo na pamet kako bi ih mogli iskoristiti i pripremiti neki kolač ili torticu. Neki dan sam bila na jednom ugodnom druženju, gdje sam poslužena sa ovim kolačem koji mi se veoma svidio. Naravno zatražila sam odmah recept kako bih ga i sama pripremila, te podijelila sa vama. Kolač mi je veoma interesantan posebno zbog načina pripreme, jer je malo drugačiji i posebniji od standardnih recepata koji idu na način: pečem biskvit, kuham kremu i sve zajedno složim. Inače je recept stari, tako da vjerujem možda je netko i čuo za njega. E sad, vjerovatno će se neki iznenaditi kada im kažem da sam prvi puta pravila šaum (da, da prvi puta), jer do sada nisam imala prilike i potrebe. Dok sam prepisivala recept od drage gđe. Anke koja je već i baka, uočila sam da mi ostaje višak bjelanjaka, bez obzira što mi je rekla da mogu završiti kolač sa šlagom ili sa šaumom, naravno odabir je pao na šaum. Nakon što sam od gđe. Anke dobila detaljna uputstva kako ga pripremiti, iskušala sam se i baš sam bila zadovoljna sa učinkom, jer znam da naše bake prije nisu koristile šlag već taj šaum. Neki koji me prate možda su primjetili jedan recept za tortu sličnog naziva, tako da možete slobodno malo škicnuti Prevrnutu tortu sa jabukama.
SASTOJCI
375 gr margarina
150 gr mljevenih oraha
150 gr mljevenog keksa
70 gr šećera
150 gr grožđica
oko 700 gr neočišćenih jabuka
6 žumanjaka
12 žlica šećera
9 žlica vode
300 gr brašna
malo praška za pecivo
ŠAUM:
6 bjelanjaka
12 žlica šećera
prstohvat soli
PREVRTANJE KOLAČA
1. Nakon što je margarin omekanio na sobnoj temperaturi, rasporedite ga na dno tepsije. Moja tepsija je 21 x 36 cm.
margo
2. Posebno izmješajte mljevene orahe, mljeveni keks, 70 gr šećera, grožđice i raširite preko margarina.
grozdjice
3. Jabuke operite, izribajte i ukoliko ima viška soka malo ocjedite, te rasporedite preko ostalih sastojaka. Možete čak jabuke izribati prve, prije pripreme ostalih sastojaka.
ribane-jabuke
4. Posebno pjenasto izradite žumanjke sa šećerom, dodajte vodu (kratko izmiksajte), te dodajte i brašno koje ste predhodno sjedinili sa praškom za pecivo.
pjenasti-zumanjci
5. Smjesu istresite na jabuke.
smjesa-na-jabukama
6. Stavite u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 min.
pecena-smjesa
7. Odvojite nožem malo krajeve i možete odmah izvrnuti kolač na tacnu.
prevrnuti-biskvit
ŠAUM OD BJELANJAKA
1. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i stavite kuhati na pari.
2. Prvo vrijeme miksajte srednjom brzinom.
3. Kada bjelanjci zapjene, postepeno dodavajte šećer, možete pojačati mikser.
4. Bit će potrebno oko 15-20 minuta miksanja, a onda ćete vidjeti već i po strukturi da je dobro.
saum
5. Šaum rasporedite po površini kolača.
jabuke-i-slag
Nema komentara:
Objavi komentar